Je denkt waarschijnlijk: ‘Wacht, wacht… Jullie maken ondergoed van wiet… Echt?’… Nou, niet echt… Ja, hennep is een cannabissoort, net als marihuana. Hennep en marihuana hebben echter verschillende eigenschappen. In tegenstelling tot marihuana bevat hennep bijna 0% THC, de psychoactieve component waar je “high” van kan worden. Het is dus legaal om industrieel te telen en oogsten.
Desondanks dat hennep ontzettend veel goede eigenschappen heeft wordt het nog weinig gebruikt vanwege de negatieve associatie die men heeft met cannabis. Waarom dit zonde is leggen we in deze blog uit. Hennep is namelijk een extreem veelzijdig en duurzaam gewas. Het is de perfecte stof om kleding van te maken, en in het bijzonder ondergoed.
Hennep is de perfecte stof om ondergoed van de maken.
Wist je dat hennep de sterkste natuurlijke vezel ter wereld heeft? Stof gemaakt van hennep is vier keer sterker dan katoen. Hierdoor is het extreem duurzaam en gaat je Hamppy veel langer mee dan je andere ondergoed, en dat is hard nodig! De mode-industrie is namelijk buitengewoon vervuilend.
Textiel gemaakt van hennep heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Dit betekent natuurlijk niet dat je je Hamppy nooit meer hoeft te wassen, maar dit zorgt er wel voor dat bacteriën veel langzamer op hennepvezels groeien dan bijvoorbeeld op katoen- of bamboevezels. Hierdoor blijft jouw Hamppy veel langer fris en heb je niet snel last van nare geurtjes die in je kleding trekken. Ten slotte is hennep hypoallergeen, wat goed is voor de gevoelige huid!
‘Dus oké, hennep is extreem sterk en hygiënisch … Hoe zit het met comfort?’ Goede vraag! Je wil natuurlijk geen last hebben van jeukend ondergoed. Het mooie van hennep is dat hoe vaker je het was, hoe zachter de stof aanvoelt. Bovendien ademt de stof goed, neemt het snel vocht op en droogt het snel. Het maakt dus niet uit of je je Hamppy draagt op je werk of tijdens het sporten, je Hamppy zit altijd comfortabel.
Hennep is erg goed voor de grond waarin het groeit omdat het weinig voedingstoffen opneemt uit de bodem. Tijdens het groeiproces vallen de bladeren van de plant op de grond en voeden zo de grond voor de volgende generatie van het gewas. Dit zorgt ervoor dat de bovem niet uitgeput raakt. Hennepplanten worden zelfs gebruikt om te helpen bij het zuiveren van land omdat het gifstoffen, chemicaliën en verontreinigende stoffen uit de bodem kan verwijderen.
Met de lange en sterke wortels reikt de plant tot diep in de grond. Dit helpt om de grond vast te houden en bestrijdt daarmee erosie. Maar waar hennep echt opvalt ten opzichte van andere gewassen, is dat hennep minder land nodig heeft. Hennep produceert 2x tot 3x meer vezels per hectare grond dan katoen! Omdat er minder land nodig is voor dezelfde hoeveelheid vezels hoeven er veel minder bomen gekapt te worden.
De productie van hennep is koolstofnegatief. Dit betekent dat hennep tijdens de groei meer koolstof opneemt dan dat wordt uitgestoten door de apparatuur die wordt gebruikt om de hennep te oogsten, verwerken en transporteren. Wetenschappers schatten dat voor elke ton gekweekte hennep 1,63 ton CO2 uit de atmosfeer wordt verwijderd, en dat elke 4 maanden. Dat is een enorme hoeveelheid CO2: maar liefst 4x meer CO2 in vergelijking met bomen!
Momenteel verbruikt de kledingindustrie enorme hoeveelheden water om kleding te kunnen maken. Wist je bijvoorbeeld dat het Aralmeer in Rusland – het op vier na grootste meer ter wereld – is teruggebracht tot een vierde van zijn oorspronkelijke grootte omdat de katoenindustrie enorme hoeveelheden water gebruikt uit de rivieren die het meer voeden? Stel je eens voor wat voor verwoestend effect dit heeft op de natuur, dieren, lokale economie en mensen die er wonen! Bij de productie van hennep is 20x minder water nodig dan bij de productie van katoen.
Het gebruik van chemicaliën zoals pesticiden is een enorm probleem bij de textielproductie in de kledingindustrie. Er wordt geschat dat bij katoen relatief gezien het hoogste percentage chemicaliën gebruikt wordt tijdens de productie. Hennep daarentegen is een erg sterke plant waardoor bij de teelt geen pesticiden nodig zijn. Daarnaast groeit hennep extreem snel. Hennep groeit zo snel dat het al na 60 dagen geoogst kan worden (vergeleken met 160 dagen bij katoen). Hierdoor heeft hennep geen natuurlijk afschrikmiddel nodig: ongedierte en andere planten krijgen gewoon geen kans… Maar dat is niet alles – ja, het wordt zelfs nog beter!
Hennep heeft een klein ecologische voetafdruk
Een hennepplant wordt niet alleen gekweekt vanwege de textielstof die ervan gemaakt kan worden. Behalve stof kan de vezel van de buitenste laag van de stengels worden verwerkt tot touw. De kern van de vezel kan worden gebruikt voor papier, bouwmaterialen en strooisel voor dieren. De zaden bevatten veel eiwitten en andere voedingsstoffen en kunnen in verschillende andere producten gebruikt worden (denk aan lichaamsverzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, lotions en cosmetica). De olie kan worden gebruikt voor verf, kleefstoffen en plastic, en de bladeren kunnen worden gegeten of tot sap worden gemaakt.
Dus alsjeblieft, hennep is verreweg DE meest veelzijdige en duurzame stof om jouw Hamppys van te maken.
